· 

7 maal Rome

7 maal Rome

Paus Leo (1878-1903) vroeg ooit aan een bezoeker van rome hoe lang hij al in de stad was.

De reiziger antwoordde: ‘twee maanden’.En wat vindt u ervan? vroeg de paus.

‘Ik ken de stad nu wel’, zei de bezoeker, waarop de paus sprak:‘ Mag ik u daarmee feliciteren? Ik ben hier inmiddels dertig jaar en ik krijg nu pas een vermoeden van wat Rome is.’

 
Hoewel men andersom zou vermoeden, krijgen de woorden van Leo voor mij na elk bezoek aan De eeuwige stad meer betekenis.
Non basta una vita: een leven is niet genoeg, om Rome daadwerkelijk te kennen. Dat wil niet zeggen dat je de essentie van Rome niet kunt vangen in belevenissen. Or die trying! Inspiratie vind je in onderstaande zeven (heuvels? Dagen? Zonden? Schoonheden? Stadia?) pogingen.

7. Het palatijn

Vergeet de rij voor het colosseum, zelfs die van het forum romanum, en kies voor de rustigere variant van de oudheden. De oudste van de Romeinse heuvels, het palatijn, zou gesticht zijn door Romulus in 753 voor christus. Later bevonden zich hier de keizerlijke paleizen.

Tegenwoordig biedt de heuvel naast een oase van rust en mysterieuze overblijfselen de mooiste uitzichten over zowel het circus maximus (de paardenrenbaan bekend uit films als ben hur), het Colosseum, als het forum romanum. Ga in de ochtend en je hebt Rome voor jezelf! 

6. De santa maria prassede

Gooi wat lichtgeld in de sleuf en laat je ogen dwalen over het Byzantijnse goud dat de kapel voor de heilige Zeno in de santa Maria in Prassede bedekt. Deze kerk, opgedragen aan de martelares Prassede, ligt in de schaduw van de grotere en meer bekende Santa Maria Maggiore. De symboliek; de prachtige engelen en de moeder van paus Pascalis, theodora, met een vierkant nimbus, zullen je versteld doen staan. Een verborgen stukje Byzantium in Rome!

5. Gelato!

Ijs mag en kan op elk tijdstip in Rome. Geen karige bolletjes, maar scheppen van goud. Kies een coppa (bakje) of een conno (hoorntje) in één van de ijszaken die zich achter piazza navona bevinden, zoals dei Gracchi of Frigidarium. En vind het net als de Romeinen normaal om daarvoor een tijdje in de rij te staan; te discussieren over smaken en de eerste druppels van je handen te likken. Loop dan meteen naar de Santa Maria in Pace om de sybillen van Rafael te bewonderen. Na de laatste hap dan. 

4. Trastevere

Noantri, noemen de trasteverianen zichzelf: wij anderen.

De syrische, joodse en arabische bewoners van Trastevere (letterlijk: de andere zijde van de Tiber) zorgden vanaf de oudheid voor een gemoedelijke en multiculturele sfeer in de volkswijk van Rome.

Ik zou er eeuwen kunnen dwalen over de sampietrini, de keien; onder de was en de klimop; tussen beschilderde muren.

Doe aperitivo bij freni e frizioni vanaf 19 uur. Een drankje gaat dan gepaard met een fantastisch (gratis) buffet. 

3. Sperlonga

Heb je langer de tijd; leer dan ook Lazio kennen. Want Rome nemen de Romeinen mee wanneer zij in de weekenden de drukte van de stad ontsnappen.

Neem vanaf Termini de trein naar het prachtige kustplaatsje Sperlonga, (Station Fondi- Sperlonga) dat een afgeleide is van Spelunca (grot).

Behalve het mooiste strand bevindt zich hier namelijk de mysterieuze grot van Tiberius, waar Odysseus spelen werden opgevoerd. In het museum vind je de beelden die zich oorspronkelijk in de grot bevonden en gedeeltes uit Homerus’ heldendicht belichamen.

Neem daarna een duik in de zee. Het zand (de sabbia) kleurt goud. 

2. Galleria borghese

Men zegt dat Rome één groot museum is en dat een museumbezoek dus geen noodzakelijke is. Dat klopt. Toch is het de moeite meer dan waard om een tijdje voor je bezoek aan Rome een kaartje voor de galleria Borghese te reserveren.

Slechts 360 bezoekers bezichtigen tegelijkertijd de verzameling van de 17e eeuwse kardinaal Scipione Borghese. En één van hen zijn maakt een gefortuneerd mens, wanneer je je verliest in één van de metamorfosebeelden van het genie dat Gian Lorenzo Bernini heet.

Dit is geen marmer. Dit is leven. Dit is vlees. 

1. San clemente

Indien je één dag Rome zou willen leren kennen, zou ik adviseren om naar de kerk San Clemente te gaan. Geen andere plek legt de complexe geschiedenis van Rome zo bloot als de naar de heilige Clemens genoemde kerk, gelegen tussen de Sint Jan van Lateranen en het Colosseum.

De uitdrukking ‘het stof der tijden’ wordt visueel tijdens het afdalen in de geschiedenis, van middeleeuwse kerk (gebouwd vanaf 1180) naar schuilkerk (ontstaan in de vierde eeuw) naar Mithrasheiligdom: (eerste eeuw) een oosterse cultus waarop het christendom letterlijk heeft voortgebouwd. Wellicht is het de fascinerende mozaïek in de bovenkerk; wellicht zijn het de verhalen over goed en slecht in de benedenkerk of de vloeren op het straatniveau in het eerste eeuwse Rome.

De afdaling legt iets bloot; zowel in Rome als in jezelf. 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Evelyne Nerincx (vrijdag, 04 mei 2018 15:58)

  Dit gaan wij proberen volgende week !
  Doe aperitivo bij freni e frizioni vanaf 19 uur. Een drankje gaat dan gepaard met een fantastisch (gratis) buffet

 • #2

  Carla Hendrix (zondag, 06 mei 2018 22:28)

  Prachtig !
  Vorig jaar mogen genieten van Rome met mijn oudste dochter.......bijzonder