· 

Acitrezza/ acicastello

Sicilie kent vele gezichten, en laat, zoals Goethe reeds beschreef een onuitwisbare indruk achter. Het is echter juist deze veelzijdigheid op de Trinakria, die keuzes maken lastig maakt. Vandaag: de schitterende plaatsen Acitrezza en Acicastello aan de Oostkust van Sicilië, waar je je als bezoeker kunt baden in het Siciliaanse leven. Vijf aanraders!

Acitrezza ligt aan de voet van de Etna, de vulkaan die leven gaf en ontnam aan de verschillende Aci’s. De vulkaan die telkens aanwezig is, liet haar sporen na in het landschap. 

Cinque: het kasteel van Acicastello

Het kasteel van Acicastello getuigt van het belangrijke  tijdperk van de Normandische koningen op Sicilië. In 1076, na de overwinning op de Arabieren, liet Koning Rogier de vesting bouwen, bovenop een Byzantijnse fortificatie uit de 7e eeuw. Het kasteel werd gebouwd uit Lavasteen en een eruptie van de Etna zorgde ervoor dat het kasteel in de twaalfde eeuw vast kwam te liggen aan het land. 

Quattro: granite bij cafe solaire, Acitrezza

Tijdens hete dagen in Nederland, en die waren geen zeldzaamheid dit jaar, verlang ik steevast naar een Siciliaans ontbijt. Hier weet men namelijk waar een mens behoefte aan heeft met35graden:GRANITA! In feite een ijscoupe in de ochtend, gegeten met een zoet, warm broodje genaamd Brioche. Mijn favoriet is amandel en koffie: mandorla e cafe. En bij cafe solaire weten ze dat al. :) via provinciale 81

Tre: fariglioni di Acitrezza

Sicilië is zo doordrenkt van Griekse mythologie dat de trinakria een verlengstuk van de Hellas lijkt te zijn. Mythes zijn gekoppeld aan de natuur op de driebenige. De ciclopenkust, met haar prachtige Fariglioni, is adembenemend. De rotsformaties dienen nu als bedden; stoelen en achtertuinen der Sicilianen. Zijn de bruinenende bewoners zich bewust van de oorsprong van deze Vulkanische verschijnselen? Door hun nonchalance zou men kunnen zeggen van niet. Anderzijds is er geen betere manier om de geschiedenis van deze ciclopi te vereren. Het verhaal achter de Fariglioni lees je hier beneden. 

Due: l’isoletta

Hoewel de stranden van Acitrezza al prachtig en helder zijn, weet je niet wat je ziet op de Isoletta, één van de acht ciclopen in de zee. Spreek een schipper aan en deze brengt je met alle liefde voor een euro naar de overzijde. Hij laat zijn nummer achter, waarop je kunt laten weten wanneer je weer opgehaald wilt worden. Niets dan turquoiseblauw water; de Etna op de achtergrond en een eiland bijna voor jezelf. 

Uno: festa di san giovanni Battista

Waar zie je kinderen huilen en roepen om een heilige als ware hij justin Bieber? Juist, in Acitrezza tijdens het weekend dat in het teken staat van de processie van de beschermheilige, il giovani battista oftewel Johannes de Doper. Het gehele dorp is gekleed en versierd in rood en goud; het beeld wordt meermaals de stad doorgedragen; gekust en gekroond. En dat alles met de nodige Italiaanse hektiek en charme. (Laatste weekend van juni)