· 

Siddharta

Siddharta. Het boek dat iedereen zou moeten lezen. Herlezen. Opnieuw lezen om opnieuw, een andere waarheid te ontdekken. Of dezelfde, in andere omstandigheden. Siddharta betekent ‘hij die al zijn doelen heeft bereikt.’ Die stopt met zoeken en daardoor vindt. Siddharta groeit op in India, als zoon van een Brahmaan. Hij kent echter vele gedaantes, die hij ‘gewaden’ noemt. Al die gewaden, van bedelaar tot koopman tot veerman, zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling van Siddharta. Siddharta kent schaamte, kent onrust, kent zelfhaat. Maar uiteindelijk komt hij tot de volgende ,prachtige conclusie : de bedelaar en de buddha, zijn altijd tegelijkertijd in de mens aanwezig. Het is geen ontwikkeling waarnaar we streven. Het is de kunst om hier en nu, in jezelf en inde ander, de Buddha die al aanwezig is te vereren.