Workshops en coaching: de mythe van avontuur

Als kind was ik een dromer. Een creeërder. Maar een standaard gymnasiumkind was ik niet. Daardoor behoorde mythologie in eerste instantie niet tot mijn vakkenpakket. De ontdekking van mythologie was voor mij een avontuur, dat me leerde dat avontuur slechts een mythe is. Iedereen kan een held zijn, iedereen kan een avonturier zijn. 

 

Waarom hoort mythologie eigenlijk niet in ieders opvoeding? Het leert ons over de thema's in het leven en het helpt bij persoonlijke groei. Volgens Joseph Campbell zit er een cyclus in elk heldenverhaal, dat uitgaat van een roeping. (Is er meer? Is de wereld niet groter? Zou ik niet in staat zijn om .....?)

Wanneer de held gehoor geeft aan de roeping en op avontuur gaat in een onbekende wereld, zal hij na een hoop obstakels de grot in moeten gaan waar zijn grootste angst zich bevindt. Want daar vind je je grootste schat.

 

Net zoals Thesseus en Hercules is het mogelijk om na avonturen (hoe klein of groot dan ook) terug te keren en te delen wat je geleerd hebt. Aan de hand van klassieke en moderne mythes, aangevuld door inzichten vanuit de geschiedenis en psychologie, doorlopen we in drie fases de heldencyclus:

- the call for adventure

- angst

- liefde 

 

. You're in charge! Wat is jouw roeping? En wat heb je nodig om je angsten te verslaan?